Informació

Torredembarra és una vila turística i comercial molt ben comunicada: per carretera (N-340), per autopista (A-7, a la sortida 32) i tren. Amb una situació privilegiada, en ple cor de la Costa Daurada, es troba a molt poca distància de la ciutat de Tarragona, coneguda pel seu llegat romà; Reus, ciutat natal de Gaudí, amb la seva ruta Modernista, i a uns 80 km. de Barcelona. El seu entorn divers va des de l'encant natural del Delta de l'Ebre, la ruta del Císter - que cobreix els més importants monestirs cistercencs de la província de Tarragona - i Montblanc medieval, a l'ambient nocturn més mogut de Salou i la Pineda

LLOCS D'INTERÈS PER VISITAR

El nucli antic de Torredembarra, de gran importància històrica, destaca per les seves construccions, com el Castell dels Icard, de mitjan segle XVI i que és l'únic castell de nova planta del renaixement català que es conserva a Catalunya, la Torre de la Vila, del s. XII o XIII, i d'estil mudèjar, l'Església Parroquial de Sant Pere, que es va acabar de construir el 1680, tot i que als anys 1705 i 1771-1778 es va acabar de dotar d'alguns elements arquitectònics. Dins de l'església destaquen El Quadre de Santa Rosalia, que va salvar el poble de l'epidèmia de la pesta, i l'orgue Barroc. En el nucli antic també hi destaquen el Portal de Padrines i el Portal de la Bassa, restes de l'antiga muralla que envoltava la vila al segle XVII.

Al barri marítim, Baix a Mar, hi trobem l'antiga llotja de pescadors o Societat Industrial de Pesca: 'El Pes', del 1929, i que es troba al passeig marítim. Al carrer Indústria també hi podem trobar l'edifici modernista de la Cooperativa Marítima, del segle XIX.

Des del barri marítim podem agafar el passeig marítim, que ens durà fins al Port esportiu, vorejant gran part de l'extensa platja de Torredembarra. El port esportiu és de construcció recent, i disposa de 820 amarratges. Força a prop del port, hi trobem l'últim far que s'ha construït a Espanya durant el segle XX, i que es va inaugurar l'1 de gener del 2000. Val a dir que el far de Torredembarra és el que té la torre més alta de tots els fars de Catalunya, superant en 7m al del Llobregat. Les zones d'interès natural del poble són: la platja d'Els Muntanyans, platja natural típica de la costa catalana, on hi trobem dunes (muntanyans) i salats (maresmes) ben conservats; el Roquer, entre la platja de la Paella i la platja del Canyadell, amb els seus impressionants penya-segats; Les Antines: les barres de roca submarines, que consten de tres barres de roca, a diferents distàncies de la línia de costa, i que surten, en direcció nord-est, des del davant del que és ara l'estació del tren de Torredembarra.

Torredembarra és una vila turística i comercial molt ben comunicada: per carretera (N-340), per autopista (A-7, a la sortida 32) i tren. Amb una situació privilegiada, en ple cor de la Costa Daurada, es troba a molt poca distància de la ciutat de Tarragona, coneguda pel seu llegat romà; Reus, ciutat natal de Gaudí, amb la seva ruta Modernista, i a uns 80 km. de Barcelona. El seu entorn divers va des de l'encant natural del Delta de l'Ebre, la ruta del Císter - que cobreix els més importants monestirs cistercencs de la província de Tarragona - i Montblanc medieval, a l'ambient nocturn més mogut de Salou i la Pineda.

FESTES I TRADICIONS

Torredembarra és un poble ple de vida, i disposa d'un bon cartell de festes, tant del poble com diades de caràcter nacional i tradicional, que s'estén durant tot l'any, com per exemple :

  • 20 de gener : Sant Sebastià - Festa Major del barri de Sant Jordi
  • Voltants de febrer : Carnaval
  • 23 d'abril : Sant Jordi - dia de la rosa i el llibre
  • 24 de juny : Sant Joan - Festa Major de Baix a Mar (Barri Marítim)
  • 15 de juliol : Festa del Quadre de Santa Rosalia (Festa Major petita del poble)
  • 4 de setembre : Santa Rosalia, Festa Major del poble
  • 11 de setembre : Diada Nacional de Catalunya

Una de les facetes que fa de Torredembarra un poble essencialment mediterrani i català són les celebracions i la manera com s'han mantingut i recuperat les tradicions. Avui en dia, Torredembarra compta amb un seguici popular molt extens, gràcies a la gent del poble, grans i petits, que han ajudat a recuperar diferents balls populars que s'havien perdut. Així, el seguici popular de Torredembarra consta de: Colla castellera 'Els Nois de la Torre', Ball de diables, la Virgília (drac), l'Àguila, Ball de Bastons, Ball de Pastorets, Ball de Cavallets, Ball de Serrallonga, els nans i els gegants: en Joan i la Rosalia.
Podeu consultar informació actualitzada a http://www.baixgaiaturistic.cat sobre informació general del Baix Gaià.

LA PLATJA DE TORREDEMBARRA

L'entreteniment principal a l'estiu, tant de la gent del poble com dels visitants, és anar a la platja, i gaudir dels diferents espais i paisatges que la platja de Torredembarra els ofereix.

La platja de la Paella, més propera al Port esportiu i que disposa d'una zona amb l'equipament necessari per a la pràctica de diferents esports, sense haver de renunciar a una remulladeta de tant en tant. Sobretot a l'estiu s'organitzen diferents torneigs i campionats que són molt ben acollits i que tenen una gran participació, sobretot per part del jovent del poble. També hem de dir que aquesta zona de la platja és la més ampla, i pot arribar a mesurar fins a 90 metres en alguns punts.

La platja del barri marítim, de menys amplada, està situada a l'antic barri de pescadors, i també disposa d'algunes instal•lacions per a practicar tennis o volley platja.

La platja dels Muntanyans, d'una amplada mitjana de 85 metres, i que posseeix muntanyans i salats, amb la seva flora i fauna típiques. Aquesta platja està inclosa dins del PEIN ( Pla d'Espais d'Interès Natural) de la Generalitat de Catalunya.

La platja de Torredembarra sol obtenir any rere any la qualificació més bona, la bandera blava, que assegura la higiene i les atencions que es dediquen al manteniment, diari a l'estiu, de la platja, que fa que la sorra i l'aigua quedin lliures de brosses.